El COIM recorda els beneficis dels boscos a la salut de les persones amb motiu del Dia Internacional dels Boscos

El 21 de març se celebra el Dia Internacional dels Boscos, aquest any sota el lema “Boscos i salut” una ocasió idònia per reflexionar sobre la importància d’aquests ecosistemes i la relació amb la Salut Humana.

Autor: COIM. Publicat: 21/03/2023


El Col·legi Oficial d’Enginyers de Forests d’Espanya fa temps que informa la societat de l’important paper que juguen els boscos en el nostre dia a dia: són essencials a l’hora de combatre el canvi climàtic, exerceixen un paper molt important en l’eradicació de la pobresa i, a més, contribueixen a aconseguir moltes metes que estan reflectides en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Tot i això, malgrat tots els beneficis que ens aporten, ja siguin ecològics, socials o econòmics, els boscos són constantment amenaçats per l’abandonament, la sequera, plagues i els terribles incendis forestals com els ocorreguts l’estiu passat, on van cremar més de 250.000 hectàrees.

Avui 21 de març de 2023 se celebra, a nivell mundial, el DIB amb el lema “Boscos i salut” i per això es pretén posar en relleu que és essencial cuidar i protegir els nostres boscos, perquè només a través de boscos sans, aconseguirem tenir persones sanes.

El COIM fa anys que inssisteix en la importància que té la gestió forestal per protegir els nostres entorns naturals. Diversos estudis científics han demostrat els molts avantatges que té viure a prop dels boscos o d’un espai verd urbà. Estar a prop seu no només ens fa sentir millor, sinó que a més estimula el nostre sistema immunitari. Caminar pel bosc redueix els nivells de cortisol (hormona de l’estrès) un 13 % i augmenta l’activitat nerviosa parasimpàtica (relaxació) més d’un 70 %. Segons la regla 3/30/300 de Cecil Konijnendijk sobre boscos urbans, per tenir una bona salut mental, tots els ciutadans haurien de poder veure com a mínim tres arbres de bona talla des del seu domicili; i a nivell de barri, hi hauria d’haver una coberta arbòria del 30%; i una distància màxima de 300 metres fins a l’espai verd més proper (d’almenys 1 hectàrea). Per això el Col·legi Oficial d’Enginyers de Forests considera important la correcta conservació de tots aquests espais naturals per tal que els puguem seguir gaudint i veure a més la nostra salut beneficiada gràcies a ells.

Per a Eduardo Rojas Briales, degà estatal del Col·legi Oficial d’Enginyers de Forests “es tracta d’un dia important. Avui destaquem a nivell internacional el paper que tenen els boscos fins i tot per a la salut, per això els hem de protegir i cuidar. Una política de gestió forestal correcta és essencial per aconseguir aquest objectiu”.