Actualment esteu veient 11 propostes des de l’Enginyeria de Forests per lluitar contra els incendis tot l’any

11 propostes des de l’Enginyeria de Forests per lluitar contra els incendis tot l’any

Gestió forestal, intel·ligència, estratègia i professionalitat són els pilars bàsics

Autor: COIM . Publicat: 18/10/2022

Les més de 250.000 hectàrees afectades per incendis forestals, dels quals 54 han estat grans incendis (més de 500 ha), gairebé duplicant la pitjor dada del decenni i quadruplicant la mitjana del període, fan del 2022 un any d’imprescindible reflexió. L’enfonsament de les activitats tradicionals al medi rural, com l’aprofitament de la fusta, llenyes, pastures i altres productes forestals, ha fet que les forests no hagin parat de carregar-se de combustible des dels anys 50. Si afegim un clima mediterrani d’altes temperatures i sequeres, amb onades de calor cada cop més freqüents i intenses en un context de canvi climàtic, i l’aparició de nous paisatges de matoll i altes continuïtats de vegetació que posen en perill el personal dels serveis d’extinció, tindrem la recepta perfecta per viure virulents incendis forestals com els esdevinguts aquest estiu amb diversos episodis de simultaneïtat.

De la reflexió realitzada pel Col·legi Oficial d’Enginyers de Forests a través d’una anàlisi detallada de les causes d’aquests incendis i les seves conseqüències, se n’ha obtingut la necessitat de definir un nou estil de vida per combatre el foc, més enllà de l’estiu, al llarg de tot l’any i que es tradueix en 11 propostes per a l’acció:

Converteix-te a la bioeconomia, substituint materials d’alt consum energètic i majors emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI), per materials procedents de les muntanyes que a més són naturals, carboni-neutrals i fàcilment reciclables.

Lluitar contra l’increment continuat de temperatures a nivell global. Consumeix productes derivats de la fusta, inclòs el paper, que emmagatzemen el CO2 atmosfèric fixat per l’arbrat en fer la fotosíntesi. Així evites que aquest CO2 torni a l’atmosfera si hi ha un incendi forestal o davant l’envelliment o la mort de l’arbrat.

Substitueix l’ús de combustibles fòssils per altres a base de fusta com pèl·let, estella o llenya procedents de boscos propers, així reduiràs l’empremta de carboni i emissions de CO2 a l’atmosfera. A més, podràs contribuir a reduir la dependència energètica amb altres països, creant ocupació estable al medi rural i fent rendible la gestió del bosc.

Si utilitzes productes a base de fusta i els seus derivats com a revestiments, finestres o terres; o elements estructurals en edificació; si uses suro com a aïllant natural, vesteixes roba a base de teixits de fibres naturals procedents dels arbres, o utilitzes embolcalls de paper o cartró, estaràs contribuint a extreure biomassa dels boscos i per tant a prevenir incendis forestals.

Si consumeixes carn, llet i els seus derivats procura que aquests siguin de règim extensiu perquè així fomentes que creixi la cabana ramadera a les muntanyes i que l’herba, el matoll i l’arbrat de què s’alimenten els animals, s’aprofiti i no acabi morint i convertint-se en combustible fi que és el que millor propaga el foc.

Descobreix la nova forma de lluitar contra els incendis forestals del segle XXI a base de gestió de la forest, intel·ligència, ciència aplicada, estratègia i professionalitat. No hi ha solucions senzilles per a problemes complexos, per això cal que utilitzis fonts d’informació de mà de professionals forestals.

Passa a l’acció i defensa un canvi del model actual, reclamant a les administracions públiques inversió per aconseguir paisatges menys vulnerables al foc, que permetin que els equips d’extinció d’incendis forestals siguin encara més efectius, sense que l’eficiència en l’extinció d’avui es tradueixi en més acumulació de combustibles per als incendis de demà.

Demaneu a les administracions públiques un ajust a la nova realitat i que mantinguin els operatius de prevenció i extinció durant tot l’any i organitzats de forma professional amb serveis dotats de proactivitat suficient per avançar-se a l’incendi i amb unitats especialitzades en incendis de major extensió i intensitat, sent aquesta també una manera de crear treball estable i de qualitat al medi rural.

Assegura les teves propietats i posa en marxa un pla d’autoprotecció per a casa teva, urbanització, poble o explotacions. Implanta les mesures necessàries per evitar danys a les teves propietats i posar en risc la teva vida amb l’arribada de l’incendi. No permetis que el foc s’emporti allò que més vols. Assessora’t per professionals com les i els enginyers de forests.

Igual que el bosc va conviure amb el foc a través de la història, hauràs de conviure amb els incendis forestals. En un context d’empitjorament de les condicions climàtiques per a les forests, de més accessibilitat al medi natural, de paisatges carregats de combustible i d’abandonament rural, els incendis seran cada cop més presents, així que com més aviat sapiguem conviure-hi, més fàcil serà minimitzar els danys que provoquin.

Només la gestió forestal pot oferir solucions a aquest fenomen del foc, i l’han de fer els propietaris forestals, públics i privats, que conserven propietats al medi rural, d’acord amb una planificació tècnica professional. Ajudem-los que puguin continuar conservant aquest medi rural viu afavorint o reclamant polítiques que els facilitin continuar amb els models de gestió que han permès conservar el nostre patrimoni natural fins a l’actualitat.