Actualment esteu veient 175 anys de defensa i millora del medi ambient: l’Enginyeria de Forests celebra el seu aniversari

175 anys de defensa i millora del medi ambient: l’Enginyeria de Forests celebra el seu aniversari

175è aniversari de l’inici dels estudis d’enginyeria de forests a l’escola especial de Villaviciosa de Odón (Madrid)

Autor: COIM/CEFC. Publicat:04/10/2023

El Col·legi Oficial de l’Enginyeria de Forests de Catalunya, de manera coordinada amb els altres territoris i amb el Col·legi estatal, commemorem els 175 anys de la instauració de la professió l’Enginyeria de Forests a Espanya, una professió que ha deixat una marcada empremta a la història forestal i ambiental del país. Actualment, aquesta disciplina continua mantenint el seu ferm compromís amb la societat, que s’enfronta a desafiaments territorials i ambientals cada cop més significatius.

L’Enginyeria de Forests commemora aquest any el 175è aniversari de la seva creació, a partir de la data del 2 de gener de 1848, dia en què va començar les seves classes la primera Escola d’Enginyers de Forests a Villaviciosa de Odón (Madrid), i de la qual és successora directa l’actual Escola de la Universitat Politècnica de Madrid. A aquesta Escola, única a Espanya durant gairebé segle i mig, s’han unit en els darrers 25 anys altres pertanyents a les Universitats de Castilla-La Mancha, Córdoba, Lleida, Huelva, Santiago de Compostela, Politècnica de València, Valladolid i Catòlica de Ávila.

Gairebé dos segles d’història

La història de la creació de la primera Escola d’Enginyers de Forests s’origina a la preocupació de la Casa Reial pel deteriorament del medi ambient a Espanya. El 1842 es va becar un destacat jove, Agustín Pascual, per formar-se com a Enginyer de Forests a l’escola de Thrarandt (Alemanya), on aquesta professió existia des del segle XVIII. En tornar, Pascual, amb l’ajuda de l’advocat i militar Bernardo de la Torre, va perseverar fins a aconseguir que aquesta nova professió arrelés a Espanya. El seu objectiu era conservar, augmentar i regularitzar els recursos forestals i promoure una gestió sostenible dels boscos.

Des de llavors, l’Enginyeria de Forests ha escrit nombroses pàgines d’èxit, adaptant-se constantment als canvis a la societat i la tecnologia. Sempre ha mantingut el compromís amb la sostenibilitat, proporcionant una formació d’alta qualitat que ha permès a aquests professionals liderar la conservació i protecció del medi ambient a Espanya des dels seus inicis.

La creació d’àrees naturals protegides, serveis de lluita contra incendis forestals, organismes de recerca forestal, piscicultura continental, regulació de la caça i la pesca, prevenció d’inundacions i allaus, defensa i expansió de la propietat pública forestal, intensos esforços de reforestació i l’aplicació reeixida de mètodes per a l’ordenació sostenible de la producció forestal són només alguns dels èxits notables que porten la signatura dels Enginyers de Forests, sovint en col·laboració amb altres professionals forestals. Aquests esforços han transformat Espanya d’un panorama desolador al segle XIX, caracteritzat per vastes extensions sense vegetació, en un país notablement forestal. Actualment, Espanya ostenta la segona superfície forestal més gran de la Unió Europea, només superada per Suècia.

Totes aquestes accions, realitzades de vegades en situacions desafiadores, han encarnat el lema que es va atorgar a l’Escola d’Enginyers de Forests el 1848: “Saber és fer; el que no fa, no sap”. Aquesta història reflecteix una vocació d’amor per la natura i servei a l’interès públic. El resultat d’aquestes accions només s’aprecia amb perspectiva històrica, però deixa una herència tangible de progrés per a les generacions futures.

Per tant, aquest aniversari no només és un moment per recordar amb gratitud els qui ens van precedir, sinó també una oportunitat per mirar cap a un futur en què l’Enginyeria de Forests es compromet a continuar treballant amb encara més innovació i èxit. Continuarem contribuint a una societat que s’enfronta a desafiaments territorials i ambientals cada cop més urgents.

Celebrant activitats commemoratives a Catalunya
Al llarg de tot el mes d’octubre, coincidint amb aquest aniversari, el Col·legi Oficial d’Enginyers de Forests d’Espanya i les seves delegacions territorials, en col·laboració amb diferents administracions, organismes, institucions i empreses de tot el territori nacional, faran 8 plantacions simultànies d’arbres autòctons. En total, s’estima que aquestes plantacions podran captar fins a 1,25 tones de CO2 a l’any.

Així, el CEFC s’ha sumat a aquest esdeveniment organitzant, en col·laboració amb diferents administracions, organismes i institucions catalanes, una activitat de sensibilització ambiental a través de col·lectius vulnerables a les instal·lacions de la Fundació Grupo Hada a Maçanet de la Selva, a la Masia de La Portalada vermella. Serà el dissabte dia 7 d’octubre de 2023 a les 12:00h.

La Fundació Grupo Hada treballa per a col·lectius vulnerables, discapacitat i/o risc d’exclusió social i creiem que és una bona oportunitat per tal de poder dur a terme una activitat que integri el medi ambient i la responsabilitat social. Durant la celebració, per part de Fundació, hi participaran un total de 18 persones amb discapacitat auditiva i un total de 15 persones migrants tutelades. Es plantaran diferents arbres provinents del viver de Forestal Catalana, actuant aquest com a patrocinador de l’acte.